fbpx

Klingly!

Az “explainer video”-k (nem hivatalos fordításban “magyarázó videók”) eredményességét nem lehet kétségbe vonni. Nézzük meg közelebbről ezt a sokak által ki nem használt zseniális marketing eszközt!

 

Az emberek szokásai változnak, átalakulnak. Nincs értelme tagadni, hogy jelenleg a marketing videók korát éljük. Itt most a “marketing videó” kifejezés alatt érts mindent, aminek köze lehet egy üzlethez: a sales videókat, a cégbemutató videókat, az oktató videókat, a tippeket adó videókat és minden egyebet, természetesen a magyarázó videókat is ide kell, hogy soroljuk.

film, photo, slides

A user engagement (vagyis, egy ember visszajelzése egy ajánlatra) sokkal nagyobb egy videó esetében, mint más megjelenítési eszközt használva. További jó hír a videós tartalmakat előállítani akarók számára, hogy a videók elkészítése és közzététele évről évre könnyebb lesz. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezzel a videók tartalmi minősége is arányosan növekszik,

 

————de a lényeg, hogy gyakorlatilag minden jel arra mutat, hogy a videós marketing népszerűsége továbbra is felfelé ível.————–

 

Nem lenne olyan könnyű összeszedni minden okot a fenti állításra, de a teljesség igénye nélkül most felsorolunk párat. Egészen pontosan alább néhány példát olvashattok a magyarázó videók népszerűségét illetően, mind a készítők, mind a felhasználók szemszögéből:

 

 1. Kontextusba helyezik a dolgokat
  Az emberek erőteljesen vizuális gondolkodásúak – és a videók ezt használják ki. Sok ember jobban tud tanulni, ha látja is a tanulnivalót. Egy termékről, szolgáltatásról vagy cégről szolgáltatott információ videós formában hosszabb ideig leköti a nézők figyelmét, és könnyebben érthetővé teszi.
 2. Tömörek
  Rövidek, tömörek és informatívak. Általában pár perc hosszúságúak és mégis rendkíüli mennyiségű hasznos információ elfér bennük, a néző számára emészthető módon. Így ráadásul a legtöbben nem hagyják félbe, mivel ha valakit érdekel a téma, azt a pár percet rá fogja szánni. Nem egyszerű elkészíteni egy ilyen rövid videót a megfelelő tartalommal, ám ha sikerül, akkor nagyon effektív lesz számodra is, és a célközönséged számára is.
 3. Megoldást adnak egy problémára
  A lineáris felépítés miatt a videókat nagyszerűen lehet használni arra, hogy felvázoljunk egy problémát, vagy probléma láncolatot, majd erre egyből adjuk is megoldást/megoldásokat a videón keresztül. Természetesen ezt meg lehetne tenni hang, vagy szöveges formában is, de azok nem annyira hatásosak az 1. pontban leírtak miatt.
 4. Kreatívak
  Óriási lehetőségek tárházát kínálja számodra egy-egy videó. Játszhatsz a képpel, zenével, hangokkal, szavakkal külön-külön vagy akár egyszerre is. Hogy David Levy-t idézzük: “…egy videó ami meglepetést vált ki az emberekből vagy örömet okoz nekik korlátlan ideig velük marad. Ez egy lehetőség, hogy a vásárlóid fejébe kerülj és ott is maradj, ha megvan a megfelelő kreatív csapatod, hogy ezt valóra váltsák.”
 5. Bárhol használhatóak
  Ha egyszer elkészültél egy magyarázó videóval, azt tulajdonképpen bárhol felhasználhatod. A YouTube-on (és más videómegosztó oldalakon), Facebook-on (és más közösségi média oldalakon), a weboldaladon, landing oldaladon, az email kampányaidban, stb. Elég rövidek és univerzálisak ahhoz, hogy eljuttasd bármilyen fórumon a célközönségedhez.
 6. Tanulható a használatuk
  Ha profi videószerkesztő akarsz lenni, nyilván érdemes évekig tanulni ezt a szakmát, ám egy magyarázó videót Te is könnyedén elkészíthetsz akár otthon, akár a munkahelyeden. Elég hozzá egy okostelefon (HD-ben tudjon felvenni!), internet és egy egyszerű videóvágó program, amivel ki tudod vágni a hibás részeket, valamint feliratot és zenét tudsz adni a videóidhoz. De ha elég magabiztos vagy, akkor még videószerkesztő programot se kell használni, csak kiállsz a kamera elé, elmondod amit szeretnél és már töltheted is fel a frissen előállított tartalmat.
 7. Hasznosak az új és a régi ügyfelek számára is
  Alapvetően ezt a típusú videót az új (potenciális) vásárlóknak szánjuk, de hasznosak lehetnek a régi motorosoknál is. Főleg akkor, ha a termékednek vagy szolgáltatásodnak van egy tanulási íve. (Amire egyébként szépen fel lehet fűzni ezeket a videókat. 🙂 )

 8. Adaptálhatók, könnyen átalakíthatóak
  Mivel rövidek és viszonylag egyszerű szerkeszteni a videókat, így nem nehéz kicserélni bennük néhány dolgot, ha változtatni szeretnél valamit bennük. Például, ha mégsem tetszik az aláfestő zene: lecseréled, ha más szlogent akarsz használni: újra felveszed és kicseréled a régivel. Egy kis gyakorlat megszerzése után ezek az apróbb változtatások már valószínűleg csak néhány percedbe fognak kerülni.
 9. Megmutathatják a branded egyediségét, személyiségét
  Akár Te magad, akár valaki más a cégtől, vagy külsős cég készíti a videókat, tökéletesen bele lehet (sőt kell is!) illeszteni a vállalkozás arculatába. Ha személyes márkát építesz, akkor mondani se kell, hogy a videók túlnyomó többségében az a célravezető ha Te szerepelsz bennük. Így egyébként meg is csillogtathatod személyiségedet, ezzel fűzve szorosabbra a közted és a vásárlók közötti kapcsolatot. Írhatsz saját forgatókönyvet, játszhatsz a hangszíneddel, beletehetsz (audio)vizuális effekteket, amik felerősítik a kívánt hatást a nézőben. És ez még csak a jéghegy csúcsa… 🙂
 10. Első kézből mutathatóak be vele az előnyök
  Talán a kis cégeknél tudja a legjelentősebben megdobni a márka értékét, ha a vezető(k) áll(nak) a kamera elé és mutatják be a terméket vagy szolgáltatást, hiszen így a hozzáértésük is bizonyítást nyer. Ha például egy terméket árulsz, akkor demostrálhatod azt /gondolj csak a teleshopos kés reklámokra, nem véletlenül futnak már évtizedek óta/, vagy ha például egy szoftvert árulsz, egy bemutató videó tökéletes arra, hogy eloszlassa a kételyeket.
 11. Esélyt adnak, hogy bizonyítsd az igazadat
  Különböző vizuális eszközöket ad a kezedbe (táblázat, grafikon, stb.), hogy bizonyítsd a céged/terméked/szolgáltatásod helyét a piacon. De akár referenciákat is felsorolhatsz a videókban, ezzel is növelve az értékedet.

 

TIPP: Ha nem tudod hogyan kezd az ilyen típusú (vagy bármilyen típusú) videók készítését, javasoljuk, hogy nézz meg a konkurenciáid videói közül néhányat. (Vagy megnézheted a mi videóinkat is ide kattintva.) Ha elég inspirációt szedtél össze, kezdd el leírni az ötleteidet, majd készíts néhány próbavideót. Meglásd, hamar belejössz!

 

Azonban, ha Neked nincs kedved/időd/affinitásod a videó készítéssel foglalkozni, keress fel minket!

Nézd meg ajánlatainkat itt:

 

error

Tetszett a cikk? Kövessen és ajánlja ismerőseinek is!

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn