fbpx

Klingly!

Használj videós tartalmakat közzösség építéshez!

Milyen kérdésekre fogsz választ kapni ebből a cikkből?

 • Miért fontos a videó a marketingem szempontjából?
 • Hogyan tudok megnyerő videós tartalmakat létrehozni?
 • Hogyan használhatom a videókat arra, hogy hűséges közönséget építsek?
film, projector, movie projector

Manapság annyi a videós tartalom, hogy úgy tűnik, hogy már nem lehet az emberek figyelmét felkelteni, vagy csak nagyon nehezen (ergo, nehéz rávenni őket, hogy megnézzék a videóinkat).

Ha egy cég létrehoz egy videócsatornát, akkor nem csak más cégekkel kell versenyeznie, hanem minden egyébbel is, ami az online világban él. Mégis úgy tűnik, hogy néhány cégnek hűséges követőtábora van.

Szóval milyen tartalmak keltik fel az emberek figyelmét?

 

Tegyük fel, hogy egy autóscég indít egy online videó sorozatot az új elektromos kocsijuk promótálásához. Újraterveznek egy csomó lenyűgöző hirdetésüket, amiket a TV-s kampányokhoz használtak, amik az autó alacsony árát és magas teljesítményét emelték ki.

Kiposztolják a videókat a márka közösségi média csatornáin és várnak. Azonban még két hét múlva is alig van rajtuk egy-két like, megosztás vagy hozzászólás.

 

Miért nem értek el a videók jobb eredményeket?

 

Derítsük ki!

 

Csinálták ezeket a videók?

Igen/nem

 • vásárlást hirdették
 • megkérdezték a közönség véleményét
 • beizzították a konverziót
 • betekintést engedtek vagy tanácsot adtak
 • van üzenetük a “vásárolj most”-on kívül
 • adtak új tartalmat, amit eddig nem?

A videós tartalom akkor működik, amikor értéket ad, kérdéseket tesz/vet fel és sokatmondóan lép interakcióba a célközönséggel.

Röviden: a videómarketing nem a gyors eladást célozza meg, hanem, hogy konverziót generáljon.

 

Nem számít milyen típusú videókat készítesz, győződj meg arról, hogy azok konzisztensek a márkád közlésével.

Ez azt jelenti, hogy a tartalmaidnak őszintének, hitelesnek és igaznak kell lennie a márkádhoz (is). A vásárlóid eszesek, nem fog a tartalmad elérést kapni, ha azt érzik, hogy nem autentikus, vagy erőltetett az, amit látnak.

Például, ha Te egy gyorsétteremláncot futtatsz, akkor egy magas minőségű főzőműsor nem biztos, hogy eléri a hatást (azt, hogy nálad vegyék az ételt) a célközönségednél.

 

TIPP!

Sok pénzt és időt spórolhatszt azzal, ha megnézed a versenytársaid és a független alkotók mit csinálnak.

Próbáld meg kitalálni, hogy mi az ami működik, és mi az ami nem. Már azzal is nagy rálátást nyerhetsz, ha megnézed a komment szekciókban miket írtak.

 

A videómarketing akkor tud jól működni, ha egy olyan témáról vagy érdekeltségről szól, amivel Te (a márkád) és a közönséged is törődik.

 

Ez könnyűnek hangzik, ha Te egy utazási ügynökség vagy (“Jeee! Utazunk!”), de mi van akkor, ha te egy motorolaj márka vagy (“Jeee! Megint tölteni kell az olajat a kocsiba!”)? 🙂

A kulcs, hogy legyünk minél pontosabbak. Találj egy elemet a termékedben/szolgáltatásodban, amit a közönséged hasznosnak vagy szórakoztatónak talál.

Például az emberek gyakran keresnek online olyan videókra, amik tippeket adnak arra, hogy hogyan csináljanak meg bizonyos dolgokat. Így Te is csinálhast például egy “Hogyan…?” videósorozatot. Például: “Hogyan öntsük úgy az olajat a kocsiba, hogy az ne csepegjen mellé?”.

Ezáltal, hogy ezekre a témákra fókuszálsz, nem csak hasznos infókkal látod el a potenciális vásárlóidat, hanem a motorolaj központi szerepe lesz a narratívádnak.

 

FIGYELEM!

Nem mindenkit fog érdekelni a teljes videó könyvtárad. Lesznek, akik csak egy konkrét videóra lesznek kíváncsiak.

Gondolkodj el azon, hogy hogyan működnek a tartalmaid azoknál, akik csak egy videódat akarják megnézni, és hogyan működik azoknál, akiket a teljes “tudástárad” érdekel.

 

Kitaláltál mindent? Akkor mehet is a forgatás! Fényeket beállítani, kamerát elővenni…na azért várjunk még ezzel egy picit! 🙂

Néhány dolgot azért érdemes átgondolni még, mielőtt belevágnál.

 • A vírusvideók nagyszerű dolgok, ám hosszútávon nem fogják fenntartani a célközönséged érdeklődését. Ezek helyett inkább készíts egy állandó videósorozatot, ami fenntartja az érdeklődést, és létrehozza az elköteleződést egy idő után a célközönségeddel.
 • Ez azt jelenti, hogy érdemes egy menetrend szerint feltöltened a videóidat. (Képzeld el: a kedvenc TV műsorod adna hétfőn egy adást, aztán két hét múlva, aztán három és fél hét múlva, majd 4 nap múlva még egyet…nagy valószínűséggel ezek után már nem lenne a kedvenc műsorod. 🙂 )
 • Dolgozz együtt más videósokkal, hogy kiszélesedjen a kínálatod és, hogy új közönségre tegyél szert. Nem kell, hogy főműsoridős TV-sek legyenek.. lehetnek bloggerek vagy influecerek a szakmádból, bárki aki pozitív fényben tudja feltüntetni a brandedet.
 • Döntsd el azt, hogy mennyi epizódot akarsz legyártani, és, hogy mennyi ideig lesz releváns a tartalom a csatornádon. Egy sorozat csak addig tud futni, amíg a koncepció ki nem öregszik, szóval gondolj arra, hogy milyen jövőbeli témáid lesznek, amik fenntartják a közönségedet.
 • Hozd ki a legtöbbet a videóidból. Az a sok fény, kamera, felvétel és ember nem lesz olcsó. Próbálj több videót/epizódot forgatni egyszerre, hogy maximálisan kihasználhasd a forrásaidat.
 • PERSZE LÉTEZNEK MÁS FAJTA VIDEÓK IS, AMIKET HASZNÁLHATSZ A MARKETINGED SORÁN, ezekről itt olvashatsz bővebben:

 

ESZKÖZÖK:

 

 • Ahhoz, hogy megnézzék a videóidat publikáld azokat olyan népszerű videómegosztó oldalakon, mint a YouTube vagy a Vimeo.
 • Természetesen a közösségi média oldalaidon is oszd meg.

 

Amint elkészült a műved, kattinthatsz is a “közzététel” gombra. Na jó, még egy dolgot érdemes előtte megcsinálnod: fektesd le az alapokat.

Mielőtt megnéznék a videódat az emberek látni fognak egy vázlatot/miniatűrt (thumbnail). Gondolj erre úgy, mint egy moziplakátra. Szembetűnőnek kell lennie, mutassa a legjobb részét a videónak, valamint nézzen ki jól asztali számítógép kijelzőn és mobilon egyaránt.

 

 • Az első dolog, amit az emberek elolvasnak az a videó címe. Szóval találj ki valami nagyon megnyerő címet, hogy kattintsanak az emberek. Keress rá kulcsszavakra és címkékre, amik népszerűen a célközönségednél, hogy biztos legyél abban, hogy a címsoraid könnyen megtalálhatóak lesznek a keresőmotorokban.
 • A nézők az első két mondatot látják a leírásodban, ha nem kattintanak a “továbbiak”-ra. Ez a rész a leglényegesebb információk elhelyezésére tökéletes. Például tehetsz ide egy linket a weboldalodról, közösségi oldalaidról vagy a kapcsolódó videóidról/lejátszási listádról.
 • Mutasd ki a figyelmedet azzal, hogy válaszolsz a kommentekre. Kezeld VIP-ként a legaktívabb embereket. Például: emeld ki a kommentjeiket, adj nekik jutalmakat, de akár szerepeltetheted is őket a videóidban.

 

Végeredményben az emberek a következő dolgokat fogják értékelni: szórakoztatás, hasznosság és személyes interakció. Azzal, hogy kapcsolódsz hozzájuk (pl. válaszolsz nekik) és arról beszélsz, ami nekik fontos, vonzóbbá teszed a céged és hűséges közönséget fogsz építeni.

 

Csináld most!

 

Láthattuk már nem egyszer, hogy egy jó videós tartalom segít egy márkának közösséget építeni. Kezdésnek találjunk ki egy témát a videósorozatodnak, amit a márkád videócsatornáján futtathatsz.

 

 1. Mi a neve a márkádnak? _____________
 2. Mit ajánl a márkád/szolgáltatásod/terméked? _________
 3. Milyen típusú hirdetést (videókat) akarsz létrehozni?
  a) Sorozat
  b) “Hogyan csináld?”
  c) Tippek és trükköt

 

error

Tetszett a cikk? Kövessen és ajánlja ismerőseinek is!

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn