fbpx

Klingly!

Minden poszt, amit csinálsz része egy nagy közlésnek a vállalkozásodról.

A kérdések, amikre választ kapsz:

 1. Mi a tartalomstratégia?
 2. Miért legyen tartalomstratégiája a Te vállalkozásodnak?
 3. Hogy hozhatsz létre tartalomstratégiát?

 

A tartalomgyártás eléggé unalmas és száraznak tűnik. Posztolsz valamit, és vársz, hogy az emberek megosszák azt, és kövessék a brandedet.

 

De vedd ezt figyelembe: minden poszt, amit csinálsz része egy nagy közlésnek a vállalkozásodról. Ha van egy csomó össze-vissza tartalmad, amik nem illenek össze, akkor mit is közvetítesz pontosan az embereknek?

Minden posztodnak egy különálló fejezetnek kellene lennie az egész branded történetében.

Nézzük meg közelebbről ezt egy képzeletbeli cipőbolton keresztül:

dog, shiba, pet

Ha a vállalkozás mottója az, hogy “cipők lélekkel”, melyikek lennének jó fejezetcímek, mint poszt?

 1. “Minden cipő 50% kedvezménnyel ma!”
 2. “A nyári napéjegyenlőség tiszteletére és a szeretetre, amit magával hoz, minden nyári szandál 50% kedvezménnyel”
 3. “Túrázás és meditáció – lépj be a belső békédbe”
 4. “Kutyák cipőt viselnek”

A jó fejezetek kötődnek a spiritualitáshoz és a jóléthez. A rossz posztok nem referálnak a “lélekre” egyáltalán, ami a cipőbolt márkájának történetét meg nem történtté teszik – bár biztosak vagyunk benne, hogy a cipőt viselő kutyák nagyon aranyosak. 🙂

Minden tartalmadnak illenie kell egy mindent átívelő sztoriba, vagyis a stratégiádba. A tartalmaidat egy vágányban tartja, és segít megosztani a vállalkozásod értékeit az emberekkel.

Egy jó tartalomstratégia ráadásul ad egy utat a posztjaidnak, frissítéseidnek és más online tevékenységeidnek, amivel elérheted az üzleti céljaidat.

Amint már említettük, ha nincs stratégiád, az egy “mindent bele” tartalom halmazhoz vezethet, ami összezavarja a célközönségedet és rontja a márkád hitelét.

Továbbá “általános tartalommá” (generic content – ez kb. annyit jelent, hogy már ezer és egy, másik weboldalon is megtalálhatóak az általad leírtak) is válhat.

Ez pedig azért fájdalmas, mert létezik az ún. keresőoptimalizálás.

Így a tartalmaid eltűnhetnek a keresőtalálatok süllyesztőjében, valahol a 2-3. oldal után.

Ha van egy stratégiád, akkor a tartalmaidnak a következők garantáltak:

 • Támogatni fogja a márkád értékeit
  Minden posztod segíteni fog az embereknek, hogy megértsék, mit képvisel a márkád.
 • Értéket biztosít
  Egy stratégia lekaszálja azokat az értelmetlen posztokat, amelyeket a célközönséged figyelmen kívül hagy(na)
 • Egyedi marad
  A stratégiai tartalom segít, hogy felülemelkedj a vetélytársaidon

Mi van akkor, ha Te nem vagy egy “tartalomstratégia gyártó”?

Jó hír: Nem kell, hogy az légy!

És a tartalomstratégiádnak nem kell formálisnak vagy hivatalosnak lennie.

Arról szól leginkább, hogy
– adjál magadnak elég időt arra, hogy kitaláld a céljaidat,
– hogyan fogod menedzselni a tartalom gyártást,
– vagy azt, hogy mások hogyan fogják gyártani Neked,
– és, hogy mik lesznek számodra a siker mércéi.

Egy jó tartalomstratégia ráadásul bármilyen büdzsébe belefér.

A nagy képpel kezdődik (=nagy céllal), azután leredukálódik arra, amit a költségkereted megenged.

Például egy jó ötletet ki lehet fejezni egy videóban, aminek magas a termelési értéke (production value), vagy egy könnyed és rövid Vine videóban.

Egy erős tartalomstratégia még arra is alkalmas lehet, hogy újraalkosd a márkádat.

Nézzük meg, hogy hogyan nézett ez ki a Buffer app esetében.

A Buffer egy olyan eszközként kezdte, ami abban segített az embereknek, hogy ütemezhessék a Twitter bejegyzéseiket. A tartalmi frissítéseik a blogjukban, nagyrészt csak hasznos Tweet tippeket tartalmaztak.

Azután az app egy multiplatformmá alakult, ahol kezelni lehetett a közösségi média accountjainkat, valamint analitikai funkciót is kapott. És új üzleti célja lett: Növelni a márkaismertséget (brand awareness). Minden egyes tartalomnak erre a célra kellett fókuszálnia.

Az új tartalomstratégiájuk arra összpontosított, hogy a vágyott célok elérésére, “nagy gondolatokat” közlő blogposztokat írjanak. Ezek a közösségi média széles skáláját fedik le, például a tudományos magyarázata annak, hogy milyen betűtípusok és színek teszik a posztolt képeket olyanná, hogy azokat minél többen megosszák.

Ezek az elmélyedő és tudást közvetítő, egyben értékes tartalmak több megosztást értek el, mint a régi “hogyan csinálj Twitter posztokat” bejegyzések. Sőt mi több, segített abban nekik, hogy a Buffer név és márka ismertebb legyen. Azzal, hogy a posztjaik megosztásainak száma megnégyszereződött, az app-nak lett egy további előnye is: a tartalmaik segítettek terjeszteni, hogy a Buffer most már egy multiplatform eszköz.

A Buffer sikere egy jó példa arra, hogy miért éri meg belefektetni az időt egy erős tartalomstratégiába. Persze ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni.

A tartalomstratégia elkészítése több lépésből áll a munka előkészítésétől, a tartalom gyártásán át a mérésekig és tesztelésig.

Nézzük meg ezeket egyesével!

 • Végezz kutatást!
  Fedezd fel az érdeklődési köreidet és a célközönséged, vásárlóid problémáit. Vizsgáld meg a márkád értékeit, céljait, alap erősségeit és a jelenlegi tartalmaidat, majd hasonlítsd össze a versenytársaidékkal.
 • Állíts fel okosabb célokat!
  Írd le az üzleti céljaidat, és találd ki milyen mutatók alapján fogod mérni a tartalmaid sikerét. Például: közösség növelés, elköteleződés, konverzió, stb.
 • Vázolj fel egy tartalom leltárt!
  Csinálj egy listát a meglévő tartalmaidról (beleértve a blog posztokat, közösségi média tartalmakat, videókat, stb.). Listázd ki a változókat ezekben a tartalmakban, amik az üzleti céljaidhoz kötődnek. Például: a tartalom típusa, hangnem, téma, stb.
 • Keress lyukakat a tartalmaidban!
  Felhasználva az előző listát, keress erősségeket és gyengeségeket. Segítik a tartalmaid elérni az üzleti céljaidat? Melyik posztok tetszenek legjobban a célközönségednek? Mik nem működnek? Figyeled a trendeket? Kereshetsz összefüggéseket is.
 • Alkosd meg a tartalmadat!
  Válassz egy témát, adj neki (megfelelő) hangnemet, válaszd ki a formátumot (vagy akár többet is) – azután tedd közzé. Találd meg, hogy mit akar a közönséged, és azt is, hogy mire van szüksége! Az “alap” bejegyzéseken kívül, bármilyen különleges alkalomra készíthetsz egyedi tartalmakat is (pl. ünnepek, évforduló, stb.).
 • Teszteld és mérd a tartalmaidat!
  Emlékszel még, hogy ki kellett választanod a kezdő célodat és azokat a mutatókat, amelyekkel majd mérni fogod az eredményeket? Most jött el az ideje, hogy használd is a mérési eszközöket. Győződj meg róla, hogy a tartalmaid valóban segítenek elérni céljaidat!

CSINÁLD MOST!

Talán már régen kész vagy ezekkel a tartalomstratégiai lépésekkel, talán még most fogod kezdeni az első lépéstől, a lényeg, hogy ne halogasd: kezd el most!

Hogy segítsünk rendszerezni a dolgokat itt van egy tartalomstratégiai “to do” lista:

Válaszd ki, hogy mik kerüljenek a Te listádra:

 • Kutatás a márkám értékei, üzleti céljai és alaperősségei terén
 • Konkurencia kutatás
 • Célközönségkutatás
 • Kiválasztani a kezdő céljaimat, és mérőeszközöket/mérőszámaimat
 • Felvázolni a tartalom leltáramat, és tartalom lyukak után kutatni
 • Tesztelni és mérni az új tartalmaim sikerességét

Most már megvan a kezdőpontod, hogy elő állj egy erős tartalomstratégiával. Ne félj attól, ha újra kell kalibrálni a stratégiádat útközben, főleg ha az segít elérni a célközönségedet és azáltal jobban ki tudsz emelkedni a versenytársaid közül.

————

Tetszett ez a poszt? Ha igen, tudod mi a dolgot. 🙂 Oszd meg ezt a bejegyzést, vagy küldd el a linket egy vagy több ismerősödnek, akiknek hasznos lehet!

Még egy gondolat.

Nem fogunk hazudni. A fent leírtak igencsak időigényes dolgok, ha az ember jól akarja csinálni.

Épp ezért, ha Neked nem fér bele az idődbe, vagy olyanokra akarod bízni, akik már csináltak ilyet, akkor keress minket elérhetőségeinken, vagy kérj visszahívást itt:

error

Tetszett a cikk? Kövessen és ajánlja ismerőseinek is!

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn